Milyen hatással van szervezetünkre a COVID-19 vírus?

Bár a vírus az esetek többségében csak enyhe panaszokat okoz, legyengült-, és idős betegeknél, valamint a krónikus betegségben szenvedőknél nem ritkán alakulnak ki súlyos szövődmények.

A fertőzés kezdeti szakaszában a vírus behatol a tüdősejtekbe, elpusztítja a testidegen anyagok és kórokozók eltávolításáért felelős csillósejteket, azok leválnak így a légutak megtelnek szennyeződéssel és folyadékkal. Az immunrendszerünk felveszi a harcot a betegséggel szemben, immunsejtjeink megkezdik a „takarítást” és a tüdőszövet regenerálását. Ez a folyamat fegyelmezetten zajlak olykor viszont megborul, az immunsejtek mindent elpusztítanak, ami az útjukba kerül, beleértve az egészséges szöveteket is, így segítő immunválasz helyett egy rosszabbító folyamat indul el. A tüdőkárosodás légzési elégtelenséghez vezet, és a szervezetben emiatt bekövetkező rossz oxigénellátottsága miatt egyéb szerveink működése is zavart szenvedhet. Emelkedett máj enzimek, alacsonyabb fehérvérsejt-, és thrombocytaszám, alacsony vérnyomás mind arra utalnak, hogy a teljes szervezet érintett.

A betegséget követő felépülési szakasz elsősorban attól függ, hogy az illető személyt a vírusfertőzés mennyire betegítette meg. Természetesen befolyásoló fontos tényező a kapott szer, az alkalmazott kezelés jellege, minél inkább invazív, illetve minél hosszabb ideig kellett fenntartani annál tovább fog tartani a kilábalás. A légszomj, fulladásérzés olykor meglehetősen hosszú idő alatt rendeződik, mivel a gyulladt tüdőben hegesedési folyamat zajlik. Két héttől akár 2 hónapig is eltarthat a felépülés, ezalatt, majd gyakran ezt követően is, akár tartósan fennáll a fáradtságérzés, izomgyengeség. Ízületi fájdalmak, mellkasi nyomás, köhögés és tartós szaglásvesztés is jelen maradhatnak. Korlátozott lehet a mobilitás és a napi feladatok elvégzésére való képesség, mentális egészség zavara és pszichoszociális támogatási igények léphetnek fel.

COVID-19 utáni gyógytorna igénylése


Mit tehet a gyógyulás érdekében?

Pihenjen sokat, lázra, köhögésre és izomfájdalomra szükség esetén használjon orvos javaslatára gyógyszereket. Szedjen C-, és D vitamint napi rendszerességgel nagy dózisban. Testét ne terhelje alkohollal vagy erős fizikai munkával, sporttal. Türelmese „ébressze” fel szervezetét és ösztönözze tökéletes működésre.

A fizioterápia fontos szerepet játszhat azoknak a betegeknek a rehabilitációjában, akik kórházi vagy más környezetben súlyos COVID-19 betegségben szenvedtek. Ezek az emberek ki vannak téve fizikai-, érzelmi-, kognitív-, és/vagy szociális működés (súlyos) károsodásának.

A gyógytornász segíthet, vezetheti Önt a korai és folyamatos rehabilitációban. Rangsorolva az alábbiakban nyújthat támogatást:

  • korai mobilizáció és a mozgás megkezdése
  • egyszerű gyakorlatok
  • visszatérés a mindennapi életbe
  • tüdő felépülése
  • légszomj kezelése
  • a fáradtsággal való megbirkózás
  • egyensúly megtartása a pihenés és az aktivitás között.

A súlyos betegségből való felépüléshez idő kell, gyógytornászaink képesek lesznek végig vezetni Önt a folyamatokon és rangsorolni fogják az ÖN számára fontos célokat, támogatva az ÖN igényeit.

Ajánlatunk: kétnaponta, összesen 5 x 40 perc 28.000.-Ft

COVID-19 utáni gyógytorna igénylése